De Japanse duizendknoop bestrijden, een flinke klus

De Japanse duizendknoop bestrijden, een flinke klus

Een Japanse duizendknoop in je tuin is verre van wenselijk; de plant staat erom bekend dat hij alles overwoekert en bijzonder lastig te verwijderen is. Deze hardnekkige exoot is in de laatste jaren steeds beruchter geworden, omdat de ene na de andere bestrijdingsmethode lijkt te falen. Gelukkig zijn er hoveniers die wel degelijk weten hoe ze deze plant moeten aanpakken. Hoe ze dat doen?

Het probleem van de duizendknoop

Laten we beginnen met het bestempelen van het probleem dat de duizendknoop met zich meebrengt. Deze invasieve plant was vroeger voorbehouden aan de eilanden van Japan, maar toen een Duitse botanicus hem in de negentiende eeuw mee naar Europa nam, werd alles anders. De plan kreeg voet aan Europese grond, bleek er uitstekend te gedijen en inmiddels hebben de wortels van de duizendknoop zich uitgestrekt tot ver in het continent. Hiermee hebben we te maken met een echte invasieve plant; een plant die niet tot de natuurlijke collectie van Europa behoort en waarvoor dus ook niet echt een directe bestrijding werd uitgevonden.

De duizendknoop bleek namelijk hardnekkig; hij groeit door asfalt en beton en overwoekert alle planten die op zijn pad komen. En het bestrijden ervan moet bijzonder nauwkeurig gebeuren, omdat zelfs het kleinste worteltje weer een compleet nieuwe plant kan voortbrengen. Wie dus niet zorgvuldig is in het uitgraven of afmaaien van de duizendknoop, zal hem bijzonder snel weer terug zien groeien. Het zijn deze factoren die de Japanse duizendknoop bepaald niet geliefd maken en waar dus ook allerlei manieren voor gezocht worden om hem aan te pakken.

Hoe bestrijd je de duizendknoop?

Die bestrijdingswijzen lopen flink uiteen, maar ze hebben natuurlijk allemaal hetzelfde doel: de duizendknoop definitief verwijderen. Een belangrijk begrip dat steeds weer terugkomt binnen het bestrijden van de duizendknoop is ‘volharding’. Zo kan je de duizendknoop helemaal tot aan de grond toe afmaaien; een handeling die regelmatig moet plaatsvinden, om ervoor te zorgen dat de plant te veel energie moet verbruiken om weer terug te groeien. Een andere manier van bestrijding is het afdekken van de plant. Hiermee zorg je ervoor dat de duizendknoop geen straaltje licht krijgt en uiteindelijk de geest zal geven. Dit is echter niet in een weekje geklaard; de plant moet vele maanden afgedekt zijn om echt resultaat te zien.

Een methode die in de laatste jaren steeds meer tractie heeft gekregen, is het gebruik van de bladvlo. Dit beeste knabbelt een duizendknoop helemaal op en doet dit dermate snel, dat de plant de energie die het moet steken in het teruggroeien, na verloop van tijd niet meer kan opbrengen. Als de bladvlo de kans krijgt om maar lang genoeg z’n werk te doen, zal de duizendknoop uiteindelijk niet meer teruggroeien en ben je er vanaf. Wat je bestrijdingsmethode ook wordt, het is verstandig om een expert in de arm te nemen. Zo weet je zeker dat alle beschikbare kennis wordt gebruikt om deze hardnekkige plant aan te pakken.


Reageren is niet mogelijk.