Is een warmtepomp verplicht vanaf 2026?

Is een warmtepomp verplicht vanaf 2026?

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 de (hybride) warmtepomp de norm wordt bij het vervangen van de cv-ketel. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor jou als woningeigenaar? Hierover lees je uiteraard meer in deze blog. 

Eerder deze maand bevestigde het kabinet officieel dat de (hybride) warmtepomp vanaf 2026 de norm wordt bij het vervangen van de cv-ketel. Dit plan, dat eerder was aangekondigd en nu na enkele aanpassingen is gepresenteerd, heeft als doel woningen en gebouwen te verduurzamen, het gasverbruik te verminderen en de technologische ontwikkeling van de warmtepomp te stimuleren.

De hybride warmtepomp als minimumstandaard

Wat houdt deze norm precies in? De (hybride) warmtepomp wordt de minimumstandaard voor het verwarmen van woningen, winkels en kantoren. Het idee erachter is dat deze warmtepomp aanzienlijk bespaart op gasverbruik, de energierekening verlaagt en bijdraagt aan het klimaat. Hoewel het voor veel woningen een logische keuze is, zijn er ook alternatieven, zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, zoals stadsverwarming.

Uitzonderingen op de regel

Maar is het nu echt verplicht? Voor de meeste woningeigenaren geldt inderdaad de verplichting om vanaf 2026 over te stappen op een duurzamer alternatief bij het vervangen van de cv-ketel. Echter, er zijn uitzonderingssituaties waarbij het toepassen van deze norm niet goed mogelijk is. Monumenten zijn voorlopig uitgezonderd vanwege complexe vergunningstrajecten, terwijl appartementen niet verplicht worden vanwege ruimtegebrek en geluidsoverwegingen.

In Stappen gasloos verwarmen

Wat betekent dit voor jou? Als woningeigenaar is het nu een goed moment om na te denken over je situatie. Terwijl hybride warmtepompen de minimumstandaard worden, zijn er nog andere mogelijkheden. Overweeg bijvoorbeeld het verschil tussen een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp, waarbij de laatste 100 procent gasverbruik bespaart. Als je cv-ketel nog goed is, kun je ook kiezen om te verduurzamen in stappen, mits je de juiste warmtepomp hebt.

Onthoud dat alle mogelijkheden goed moeten worden overwogen, want vanaf 2026 ontkomen veel woningeigenaren niet meer aan de overstap naar een duurzamer verwarmingssysteem.

Kosten van een warmtepomp

Een belangrijk aspect om in overweging te nemen zijn de kosten. Hoewel een hybride warmtepomp een behoorlijke investering kan zijn, biedt het kabinet tot en met 2030 subsidies aan die gemiddeld 30 procent van de aanschafkosten dekken. Desondanks gaan de totale investeringskosten vaak richting de €10.000,-, inclusief aanpassingen aan de cv-ketelinstallatie en de meterkast. Het is essentieel om de totale kosten en de eventuele besparingen op energie op lange termijn zorgvuldig af te wegen.

Op zoek naar een warmtepomp installateur in de buurt van Drenthe? Kijk voor meer informatie op warmtepompgids.nl.


Reageren is niet mogelijk.