Welke vormen van plaagdierbestrijding zijn er?

Welke vormen van plaagdierbestrijding zijn er?

Plaagdieren zijn nooit leuk. Of het nou gaat om ratten, vliegen, wespen of andere ongewenste gasten, ze komen nooit gelegen en het is altijd lastig om ze te verwijderen. Daarom zijn er verschillende bedrijven gespecialiseerd in plaagdierbestrijding. Deze bedrijven weten precies hoe ze van de verschillende dieren af moeten komen en doen dit vaak op een zo humaan mogelijke manier. Immers; nodeloos lijden is nooit de bedoeling en dit moet altijd zoveel mogelijk voorkomen worden.

Hoe vinden plaagdieren hun weg naar jou?

Ze komen nooit gelegen en nooit alleen; plaagdieren hebben de vervelende neiging om met een heel leger te opereren en je lastig te vallen. Ratten planten zich razendsnel voort, wespen hebben hun hele familie meegenomen en vliegen zal je ook zelden in hun eentje aantreffen. Helaas is het niet altijd te voorkomen, soms vestigen deze beesten zich gewoon in of om je huis. Bij bijvoorbeeld ratten kan je al wel het nodige doen om ze buiten de deur te houden. Zo kan je eventueel voedsel op je erf – zeker als je een boerderij hebt – goed opbergen, zodat er geen rat bij kan komen. Ratten ruiken het voedsel al van grote afstand en zullen bepaald niet terughoudend zijn in hun pogingen om erbij te komen. Daarom is het belangrijk dat je je voedsel goed opbergt en de ratten geen kans geeft. Ook is het slim om eventuele begroeiing rondom je huis of stallen weg te nemen, zodat de ratten niet beschut kunnen rondrennen en zich dus niet veilig voelen.

Rattenbestrijding met perslucht

Deze manier van plaagdierbestrijding werkt zeker niet bij alle dieren, maar wel goed bij ratten: perslucht. Met perslucht bedoelen we eigenlijk gewoon de ouderwetse luchtbuks. Hiermee kan je de ratten bijzonder snel en effectief uitschakelen. Dit gebeurt zo snel, dat de rat geen idee heeft wat er is gebeurd en direct het loodje legt. Met perslucht heb je een vrij grote kolonie erg snel onschadelijk gemaakt, maar het kan natuurlijk zijn dat er een handjevol overblijven.

Vallen

In dat geval zet je een val voor de rat. Niet direct de meest wenselijke optie, want vallen werken lang niet altijd snel of zoals je zou willen. Klapt een val verkeerd dicht, of komt de rat net niet optimaal vast te zitten, dan heeft de rat het bijzonder moeilijk en is de lijdensweg langer dan je zou willen. Het gebruik van deze vallen is dat ook iets wat de plaagdierbestrijder liever zo lang mogelijk uitstelt. Immers; niemand wil dat de dieren lijden, het enige wat er moet gebeuren, is dat ze verwijderd worden.

Gif

Iets wat bij ratten zoveel mogelijk vermeden wordt, maar wat bij insecten heel goed kan werken, is gif. Wespen worden er zeer succesvol mee bestreden, net zoals stalvliegen. Bij ratten of andere zoogdieren wordt echter liever geen gif gebruikt. Hiervoor is de lijdensweg gewoon te groot. Gif wordt bij de meeste rattenplagen alleen ingezet als het echt niet anders kan en alle andere methodes zijn uitgeput. Alleen dan is gif een soort laatste redmiddel.


Reageren is niet mogelijk.